Betydningen av vitamin B12 i kosten

Betydningen av vitamin B12 i kosten

DEL

Vitamin B12 er et viktig vitamin hos både menn og kvinner. Det er ansvarlig for å opprettholde energinivå.

B12 er nødvendig for å bryte ned matvarer som vi spiser, for eksempel karbohydrater, proteiner, sukker og fett til energien kroppen trenger for å fungere. Denne artikkelen diskuterer vitaminens funksjon i kroppen, tegn og symptomer på B12-mangel og gode kilder til vitamin B12 i matvarer.

Vitamin B12 fungerer hånd i hånd med folat for å produsere røde blodlegemer. Røde blodlegemer bærer oksygen til alle deler av kroppen. B12 er viktig i metabolismen. Lever, sammen med vitamin B12 pluss et kjemikalie som kalles inneboende faktor utskilles fra magesekken, bidrar til å konvertere mange av maten vi spiser i energi. B12 er også viktig for vedlikehold og produksjon av myelin. Myelin er et skjede av vev som omslutter nerveceller. Det beskytter nerveceller mot skade og gir dem mulighet til å fungere effektivt. B12 er også viktig i genetisk reproduksjon; Det er en byggestein for deoksyribonukleinsyre (DNA) som gjør at celler kan reproducere i kroppen.

Årsaker til mangel på vitamin B12 i kroppen

 

  • Mangel på B12 i kosten
  • Veganskost
  • Crohns sykdom
  • Ulcerøs kolitt
  • Køliaki
  • Overdreven alkoholinntak
  • Gravide
  • Lavt B12 inntak i barndommen
  • Sterke menstruasjonsperioder.

Tegn og symptomer på B12-mangel

 

  • Trøtthet
  • Tap av Appetit
  • Blek hud
  • Diaré eller forstoppelse
  • Kortpustethet under trening
  • Konsentrasjonstap
  • Depresjon
  • Tingling i hender og eller føtter
  • Hovent tunge
  • Blødende tannkjøtt
  • Vanskelighetsgrad å opprettholde balansen.

Ovennevnte tegn og symptomer er tydelige for en alvorlig sykdom som kalles anemi. Anemi kan føre til permanent nerveskade og kan være dødelig hvis den ikke behandles i de første 6 månedene av utviklingen av symptomer. B12 kosttilskudd er ofte foreskrevet og / eller den lidende må kanskje få B12 injeksjoner for resten av livet. Et godt balansert kosthold, inkludert rike kilder til B12, kan også være nyttig i behandlingen av anemi.

Rike kilder til B12

 

  • Organkjøtt, som lever og nyrer
  • Sardiner, blåskjell, østers og muslinger
  • Lam og kalkun
  • Meieriprodukter som hard ost og yoghurt
  • Egg
  • Kanin
  • Laks
  • Storfekjøtt
  • Reker
  • Fjærfe
  • Brød med B12 og folat

Som du kan se, kommer det meste av diettinntaket høyt i vitamin B12 fra animalske produkter. Veganer og gravide mødre bør ta et kosttilskudd av vitamin B12 og folat, for å sikre effektive vedlikeholdsnivåer. Anbefalt daglig diettinntak av vitamin B12 for voksne er 2 mikrogram og 3 mikrogram for gravide mødre. Å spise minst én servering av ovennevnte matvarer daglig vil tillate deg å opprettholde sunne B12 nivåer.

B12 kan øke stoffskiftet og kan derfor være effektivt for å redusere vekten. Hvis du prøver å gå ned i vekt, bør du vurdere å ta et B12-supplement eller øke inntaket av matvarer rik på vitamin B12.

Vitamin B12 er viktig for å opprettholde helse, energi, nervefunksjon og cellegjengivelse. Hvis du ikke får nok vitamin B12 i dietten, vil jeg anbefale å ta et supplement. Hvis du lider av noen av symptomene ovenfor, vennligst se legen din.