Dekonstruere denVanlige Amerikanse Dietten: En gjennomgang av Forsvaret av mat, av Michael...

Dekonstruere denVanlige Amerikanse Dietten: En gjennomgang av Forsvaret av mat, av Michael Pollan

DEL

I sin femte bok definerer Pollan ordet Nutritionism og avslører sine villedende motiver.

Dette nye begrepet lurer forbrukerene til å tro at mat er bedre som brøkdeler, stykker, individuelle kjeder av næringsstoffer som kan fungere best alene, i stedet for en del av en hel mat. Pollan avslører sannheten bak disse påstandene, og gir en måte å komme tilbake til slik menneskene ble laget for å spise.

Han våger å foreslå at mye av det som amerikanerne legger inn i kroppen, er ikke mat i det hele tatt, men heller en matvarer som ikke er mer enn et biologisk utviklet sprø av maten det prøver å være. For å forsvare seg mot denne angrepet av falsk mat, tilbyr Pollan ett våpen: «Spis ikke noe som din beste bestemor ikke ville gjenkjenne som mat.»

Mat versus matvarer

Pollan bruker Go-GURT bærbar yoghurt gjennom hele boken som et godt eksempel på matforstyrrelser. Denne yoghurt-from-a-tube markedsføres til folk som er for opptatt til å sitte og spise yoghurt på en annen måte. For sytti år siden, ville ting som Go-GURT være helt ukjennelige for våre grannier, heller ikke, som Pollan forklarer, ville hun til og med vite hvordan å konsumere det.

Handle på Farmers Market, ikke i dagligvarebutikken

Vi spisere får beskjed om å komme seg ut av supermarkedet og kjøpe mat direkte fra bønder, for eksempel på bøndermarkedet eller gjennom en CSA-boks (Community Supported Agriculture). Hvis det ikke finnes noe annet valg enn å handle i matbutikken, blir vi fortalt å handle bare omkretsen i stedet for det indre helsepaketet av svært bearbeidede matvarer.

Sunn desillusjon av det amerikanske dietten

I Forsvaret av mat forlates leserne med desillusjonen av kommersiell ernæringsfysiologi. Det gir den nødvendige informasjonen for å skille mellom hva som er mat og hva som ikke er. Som et resultat, kan man faktisk finne seg selv på GO-GURT og nå for noe som Oldemoren din ville gjenkjenne, for eksempel en fin oransje gulrot eller til og med et stykke eplepai.

Om Michael Pollan

Pollan er lidenskapelig om mat og har forskningen for å sikkerhetskopiere sine dristige krav mot det vanlige amerikanske kostholdet. Hans andre bøker inkluderer Second Nature, My Own Place, Desire Botany, og The Omnivore’s Dilemma.