Dukan diett er den nyeste lavkarbo vekttapplanen.

Dukan diett er den nyeste lavkarbo vekttapplanen.

DEL

Den siste diettspillet som skal feie over Nord-Amerika har røtter som går tilbake 25 år.

Det var da en fransk doktor ved navn Pierre Dukan skrev i et vitenskapelig tidsskrift om «lammende feil» av lavt kalori diett.

«Det setter kvoter, doser og porsjoner, men glemmer at folket som må følge det, er laget av kjøtt og blod, følelser og instinkter,» skrev han.

I de neste to tiårene eksperimenterte han med ulike vekttapregimer i sin praksis, og til slutt produserte The Dukan Diet: Den franske medisinske løsningen for permanent vekttap utgitt av Hodder og Stoughton. Siden da har millioner av tilhenger omfavnet sin plan, inkludert moren til prinsens forlovede, Kate Middleton.

Lavt karbohydrat diett, som går gjennom de fire stadier av angrep, vekttap, stabilisering og cruise, starter med en høy protein, ingen carb tilnærming, og tilbyr dieter en sett liste over 72 proteinrike matvarer for å velge for å spise i Den første uken av programmet. En vegetarisk komponent på alternative dager fremhever fase to, da 28 lavkarbon grønnsaker blir lagt til blandingen.

I stabiliserings- eller konsolideringsfasen blir små mengder karbohydrater gjeninnført i kostholdet.

Målet på dette stadiet er for dieter å miste ett pund hver femte dag. I motsetning til andre lav-carb dietter som Atkins og Middelhavet diett, tillater Dukan også tilhengere å ha to feiring måltider i uken.

Når dietteren har nådd målvekt, flytter han eller hun til «cruise» scenen. Du kan da spise hva du vil hver dag i uken unntatt torsdager, når du må gå tilbake til «angrep» scenen. Løftet er at du kan opprettholde målvekten for livet.

Dr. Dukan hevder at hans diett fungerer mye mer effektivt enn kalori diett, som han skriver er logisk bare i teorien.

«I praksis er det den mest forvirrende og minst effektive.»

Dukan, som spesialiserer seg på ernæring, og som er leder av RIPOSTE, en internasjonal forening av ernæringseksperter, sier i sin bok at overvektige mennesker som ønsker å gå ned i vekt, trenger et rasktvirkende diett som gir raske resultater, slik at de kan opprettholde sin motivasjon.

«… de trenger også nøyaktige mål å oppnå, sett av en ekstern instruktør, med en rekke ulike nivåer og krysspkter for å sikte på at de kan se deres innsats og sammenligne dem med de forventede resultatene,» skriver han.

Boken, som ble bestselger i Storbritannia etter at den ble oversatt til engelsk, vil bli tilgjengelig gjennom online bokhandlere i USA og Canada innen noen få uker.

Bedømmere av kostholdet, mens de ikke diskonterer effektiviteten av Dukans vitenskapelige tilnærming til vekttap, tyder på at problemet med hans plan er dets strenge begrensninger på hva som kan spises, spesielt i tidlig stadium. Det rene proteindietet kan også forårsake overdreven flatulens og tretthet, sier kritikerne.