Hva er en Kalori?

Hva er en Kalori?

DEL
kalori

Hva er kalorier og hvorfor teller vi dem?

En kalori er mengden energi som skal til for å øke temperaturen av et gram vann med en grad celsius. Kalorier i mat forsyner oss med energi i form av varme slik av kroppen vår kan fungere skikkelig. Kroppen vår lagrer og “brenner” kalorier som drivstoff. Mange slankere teller kalorier og prøver å redusere inntak av kalorier for å gå ned i vekt.

Definisjonen av en Kalori mot en Kilokalori

Når ordet kalori brukes i sammenheng med næring, av slankere eller rett og slett av forbrukere som snakker om mat, bruker de som regel en veldig generell definisjon av kalori. Det de faktisk refererer til er kilokalorier, som er det du ser på etikettene i butikken. Det er to nevnere, og her er hvordan de er annerledes:

  • Definisjonen av kalori(cal) eller liten kalori, er mengden varme som skal til for å øke temperaturen i et gram vann med en grad celsius.
  • Definisjonen av kilokalorier(kcal) eller stor kalori, er mengden varme som skal til for å øke temperaturen i en kilo vann med en grad celsius. Kilokalorier er noen ganger kalt “mat kalorier” eller bare forkortet til kalorier når man refererer til energi i mat.

En annen enhet for å måle mengden energi i mat er “joule”. En liten kalori tilsvarer rett under 4.2 joule. En kilokalori er da tilsvarende rundt 4.2 kilojoules.

Hva er en kalori?

Du tenker kanskje at kalorier bare er viktig for slankere. Vi hører ofte om hvordan folk spiser mindre kalorier eller forbrenner flere kalorier på trening for å gå ned i vekt. Men kalorier er faktisk viktig for alle.

En kalori er ikke akkurat en ting, det er en måleenhet. En kalori måler mengden energi i mat og drikke vi får i oss. Alle trenger kalorier for å leve og holde helsa på plass. Alt vi gjør avhenger av den energien vi får i oss ved hjelp av kalorier.

Maten vi spiser blir til drivstoff for kroppen vår. Sunn mat forsyner oss med kalorier og andre viktige næringsstoffer vi trenger for å bygge et sterkt skjelett og gode muskler. Drikke inneholder også kalorier og ikke alle kalorier er sunne. Brus for eksempel, inneholder mange kalorier med har ingen annen næringsverdi.

Hvordan kalorier gjør at vi legger på oss

Kalorier i mat forsyner oss med nødvendig energi, men hvis du får i deg for mange kalorier vil du gå opp i vekt. Overflødige kalorier lagres som kroppsfett. Kroppen trenger noe fett på lager for å vedlikeholde seg selv, men for mye kan føre til helsemessige problemer.

Så hvordan sørger du for at du ikke får i deg for mange kalorier? Det er viktig å forstå ditt kaloribehov. Det er antall kalorier kroppen din behøver for å kunne utføre livsnødvendige funksjoner og daglige fysiske aktiviteter. Det finnes enkle formler på nettet du kan ta i bruk for å finne ut hvor mange kalorier du trenger daglig.

Anbefalt inntak for en gjennomsnittlig person kan variere fra 1,000 – 2,000 kalorier per dag. Dette er et generelt estimat og kan variere avhengig av et antall faktorer. Men kan spise litt mer, og kvinner bør spise færre kalorier da kroppene deres er mindre og trenger mindre drivstoff. Ditt spesifikke individuelle kaloribehov kommer an på flere ting slik som hvor aktiv du er, og stoffskiftet ditt.