Hvorfor svetter jeg så mye?

Hvorfor svetter jeg så mye?

DEL
svetter

Svetter du mye? Her er potensielle årsaker og mulige løsninger.

Det er vanlig å være bekymret når man føler at man svetter for mye. Noen er plaget av å svette mye under trening. Men selv når du ikke trener, kan du oppleve overdreven underarm svette eller svette i lyskeområdet som kan forårsake ubehag. Det kan være lurt å finne årsakene til svetten for å finne de beste løsningene for deg.

Hvorfor svetter vi?

I de fleste tilfeller er svetting normalt. Svette er produseres i kjertlene våre som ligger i hudens dermislag. Svette slippes ut gjennom porene, som er små åpninger i huden din. Hver kvadrat tomme av huden inneholder ca 650 svettekjertler.

Så hvorfor svetter vi? Kroppen svetter for å frigjøre varme og kjøle seg ned. Selv om du kanskje ikke merker det, svetter du hele tiden. Svette fordampes raskt, så du vil ikke alltid legge merke til at det er der. Noen ganger kan du merke at du svetter ekstra mye. Grunnertildetteerofte:

  • Varme
  • Trening
  • Mentalt stress eller angst
  • Sterk mat (Curry, chilli osv)
  • Alkohol
  • Koffein

Det er også mer sannsynlig at du svetter hvis kroppen din går gjennom hormonelle forandringer. Å svette mye i tenårene er vanlig for begge kjønn. Kvinner kan oppleve ekstra svette i overgangsalderen.

Noen merker at de svetter mer enn andre. Hvis du er overvektig, kan du legge merke til at du svetter mer enn folk du omgås med. Personer med høy BMI svetter mer. Generelt sett svetter menn mer enn kvinner også. Spesielt under trening.

Hvor mye svette er vanlig?

Så hvordan vet du om du svetter for mye? Omtrent 3 prosent av befolkningen har en tilstand som kalles hyperhidrose, overdreven svette.

Dr. Bradley Bloom, MD, en sertifisert hudlege som praktiserer hos hud- og laserspesialister i New York City. Han sier at det ikke er noen klare diagnostiske kriterier som angir nøyaktig hvor mye svette er for mye.. Hans pasienter sier ofte at overdreven svette ødelegger for enkle aktiviteter og begrenser sosiale og / eller profesjonelle muligheter.

Du kan også oppleve overdreven svette på grunn av medisiner du tar. Visse medisiner er kjent for å forårsake hyperhidrose. Hvis du tror du svetter for mye på grunn av medisinene dine bør du snakke med legen din.

Sekundær generalisert hyperhidrose utvikler seg i voksen alder. Overflødig svetting kan forekomme på ett område av kroppen eller overalt. Svette kan også skje i løpet av dagen helt uten grunn eller om natten under søvn.

Hvis du har primær fokal hyperhidrose, svetter du på et eller flere bestemte steder på kroppen. De mest vanlige stedene å merke svette er armhulene, føttene, hendene eller pannen.

Personer med primær fokal hyperhidrose arver ofte dette fra familiemedlemmer. Dette blir ofte merkbart i ungdomsårene, og leger er generelt ikke i stand til å finne en bestemt årsak.