Kattens Fedme og Kostholdsvanene

Kattens Fedme og Kostholdsvanene

DEL
Kattens Fedme

Kjæledyr stoler på sine eiere for å ta vare på dem; Dette er åpenbart en stor del av ansvaret for å eie et kjæledyr. Hvorfor er det så mange kjæledyr som er overvektige? Blir de matet for mye? Fed feil type mat? Svaret, mest sannsynlig uvitenheten til eieren, er «ja». La oss ta et øyeblikk og fokusere spesielt på katter.

Den kjøttetende katten

Lisa A Pierson, DVM, forklarer i sin artikkel «Fôring din katt: Kjenn grunnleggende om kattens ernæring» at katter er «forplikte rovdyr,» ekstreme kjøtt-spisere – ingen vegetarianere her – noe som gir mening. Store kattedyr spiser byttedyr, ogde spiser absolutt hele. Denne tilbøyelighet til kjøtt overfører til sine mindre slekninger, den mer tamme kollegaen, som spiser mus, ekorn, fugler, hva de kan finne.

Katter får all den ernæringen de trenger fra disse mindre dyrene. Dr. Pierson forklarer at kattens enzymatiske veier ganske enkelt ikke behandler planteproteiner så effektivt som animalsk protein; Kattens kjøttetende natur trenger aminosyreprofilen som finnes i dyrvev. Hvorfor er det da de fleste kommersielle og foreskrevne dietter inneholder karbohydrater som mais eller ris som primære ingredienser? Dette spørsmålet er vanskelig å svare. En ting er sikkert, og det er at kattedyrenes kropp reagerer på disse usunn ingrediensene på samme måte som vi gjør.

Karbohydratforbindelsen til kattens fedme

Ja, katter blir karbohydrater narkoman, krever crunch og komforten av ingredienser som ikke bare øker blodsukkernivået, men også legger til unødvendig vekt og er tilknytteet en rekke helseproblemer. Vi kan sikkert forholde oss til, hvem vil spise et stykke spinat over en stor tallerken med frites eller pasta? Hvorfor ville katten være noe annerledes? De er ikke, og det er her kattens eier kommer inn.

Karbohydrater er spesielt utbredt i tørr mat, med gjennomsnittlig kommersiell tørr mat som inneholder opptil 45 prosent mer karbohydratkalorier enn en katt trenger. Ikke nødvendigvis gode nyheter for kattens eier, da tørr mat ikke bare er billigere og lettere å mate, men diskutabelt anbefalt av de fleste veterinærer. Hvorfor ikke mat katten med tørrmat da? I virkeligheten er det skadelig for kattens helse.

Dr. Pierson lister flere om sykdommer som er direkte relatert til feil diett. De inkluderer: diabetes, nyresykdom, kompromittert feline urinveis helse, inflammatorisk tarmsykdom og, en av de viktigste helserisikoen for mennesker i USA i dag, fedme. Det gir perfekt mening. Katten, som menneskene, kan ikke være frisk hvis den ikke spiser et riktig kosthold. Matvarer som er behandlet med usunne ingredienser og fyllstoffer er kalori og karbohydratbelastet, og akkurat som mennesker, går pusen opp i vekt.

Mat katten med riktig diett

Hva kan katteeieren gjøre? Dr. Pierson anbefaler en rå diett nært knyttet til kattens naturlige diettvaner og ernæringsmessige behov. Dette kan imidlertid være tøft for kattens eier. Å bringe en katt ned av sin karbohydratavhengighet er vanskelig, og den ferske katten er mest sannsynlig ikke klar å angripe rå mat med samme entusiasme som de gjør med den knasende kribblende kattens «corn chips».

Rå mat kan også være ganske dyrt. Når det er sagt, er overgangen mulig og kan (og skal) gjøres. I det minste kan kattens eier sakte fjerne tørrmat og erstatte med en kommersiell våt mat som ikke inneholder noe korn. Dette gir ikke bare katten høyere proteiner og lavere nivåer av karbohydrater, men utgjør også vanligvis ca 75 prosent av kattens daglige vanninntak.

Samlet, kanskje det viktigste katteeieren kan gjøre, er å lære å beregne kattens daglige kaloribehov og lese kjæledyrmatetiketter for å sikre at dyret får den mest hensiktsmessige ernæringen uten for mange kalorier. Denne informasjonen finnes i Dr. Piersons refererte artikkel.