Har lett brus forårsaket hjerteinfarkt og slag?

Har lett brus forårsaket hjerteinfarkt og slag?

DEL

Forskere forteller nyhetsmedia at drikking diett brus øker risikoen for «kardiovaskulære hendelser.» Men de overdriver sin statistikk.

Sjansen er at legen din nylig har fått en epost på hvordan drikking lett brus kan forårsake «kardiovaskulære hendelser,» som hjerteinfarkt og hjerneslag. Som et resultat kan du bli fortalt at lett brus er dødelig, og du må slutte å drikke dine favoritt brusende drikker med en gang.

Rapportert av Emedicine som sin nest mest sendte historie blant leger, sier en artikkel om drikking lett brus og har et hjerteinfarkt eller hjerneslag, at brukerene av denne brusen har en 61 prosent større risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Det er bare ett problem med disse nyhetsrapporterne. De er ikke basert på hva studien faktisk fant.

Nord-Manhattan Diet Soda Study

Forskningen som nyhetsrapporter refererer til, er Northern Manhattan Diet Soda Study. Forskere spurte 2500 mennesker i Nord-Manhattan hvor mye diett brus og hvor mye vanlig brus de drakk hver måned. De spores deretter sine intervjuere i gjennomsnitt 9,3 år.

Det er ingen tvil om at flere mennesker som drakk lette leskedrikker, hadde hjerteinfarkt og slag. Dataanalysen fant at diett brus drivere var mellom 3 og 112 prosent mer sannsynlig enn folk som aldri hadde drukket kalorier uten kalorier for å ha hjerteinfarkt eller slag i løpet av omtrent 10 år.

Studien fant imidlertid ikke at drikking av lette leskedrikker ville definitivt føre til at en person har hjerteinfarkt eller hjerneslag. Og menneskene som inkluderes i denne studien var neppe representativ for en normal befolkning av friske voksne. Av de 2500 personer i studien hadde 559 et hjerteinfarkt eller hjerneslag over en 10-års periode.

Dette kan være typisk for en befolkning på mennesker over 75 år, men det er neppe representativt for den voksne befolkningen i USA som helhet. Og kanskje 1 av 300 hadde en kardiovaskulær hendelse som kunne knyttes til lett brus.

Studien finner at sukker er tilsynelatende beskyttende

Et annet problem med studiens funn er at det fantes at folk som drikker både diett brus og minst en sukker-søtet brus en måned, har hva noen nyhetsrapporter kaller en «tendens» til hjerteinfarkt og hjerneslag.

En «tendens» betyr at dataene ikke fant noe forhold i det hele tatt. Statistikken kan tolkes som at det er mulig at det å drikke begge typer brus kan redusere risikoen for hjerteinfarkt og stryke 4%, eller muligens øke den så mye som 212%. Dette er ikke en tendens. Statistisk er dette ikke noe slags bevis i det hele tatt.

Hva skal lett leskedrikker drikker gjøre?

Nyheten om at diett brus drikker hjerteinfarkt og slag er overdrevet. North Manhattan Study så på et representativt utvalg av raser og etnisiteter i en del av New York City, men ikke en rettferdig og representativ for resten av USA, eller resten av verden som helhet.

For nå, ikke begynn å suge sukker-søtet brus for å erstatte diett brus, spesielt hvis du er diabetiker. Skaden på helsen din kan bli enda verre. Men vurder bare drikkevann, koffeinfri kaffe og grønn te, alle drikker som er kjent for å ha nytte av helsen din.