Et nytt kosthold for autisme? Finn alternativer til GFCF dietten

Et nytt kosthold for autisme? Finn alternativer til GFCF dietten

DEL

I de senere årene har glutenfri, kaseinfri (GFCF) diett vært den mest populære kostholdsintervensjonen for barn på autismespektret.

Noen foreldre hevder strikt overholdelse av kostholdet har forårsaket dramatisk forbedring i barnet mens andre foreldre finner dietten for ubeleilig og vanskelig å følge. Mens GFCF-dietten kan være en god start mot bedre ernæring, er det andre ting å vurdere når man føder et autistisk barn. En viktig overveielse er hvordan maten barnet spiser påvirker blodsukkernivået. Fokus på å opprettholde stabile blodsukkernivåer i stedet for streng eliminering av visse kostholdskomponenter kan gå langt for å forbedre oppførselen hos autistiske barn.

Alternative dietter for autisme

Ifølge nevrolog Natasha Campbell-McBride M.D. i sin artikkel med tittelen «The Essential Diet for Children with Autism,» bør autistiske barn spise mat i sin mest naturlige form. Hun sier at de behandlede matvarene foreldrene får sine barn, forårsaker en rask økning i blodsukkeret (hyperglykemi) som forårsaker at bukspyttkjertelen pumper mye insulin meget raskt, noe som resulterer i et svært lavt nivå av blodsukker (hypoglykemi). Dr. Campbell-McBride hevder at dette opp og ned glukosebaner er skadelig for noen, enn si autistiske barn. I stedet for å mate karbohydrater i en svært bearbeidet form, sier hun å mate karbohydrater i form av for det meste rå frukt og grønnsaker, slik at Blodsukkernivået vil øke gradvis. Mange av maten som annonseres som GFCF, er ofte bare svært bearbeidede matvarer som har hatt kasein og gluten fjernet.

Å gå tilbake til mat i sin naturlige tilstand er også grunnlaget for den spesifikke karbohydrat dietten (SCD). Dette kan høres ut som enda et restriktivt kosthold, men det er en måte å spise mest sannsynlig på med vår forfedre lenge før oppfinnelsen av bearbeidede matvarer. Selv om denne dietten tillater noe mat som en hulevenner ikke sannsynligvis ville ha på hånden (oster og yoghurt), består mesteparten av dietten av grønnsaker, frukt og ubearbeidet kjøtt. De tillatte matvarene ligner de i GFCF-dietten, bortsett fra at noen meieriprodukter er inkludert og mange hele korn er utelukket. Ikke behandlet mat er tiltak som kan forårsake en dramatisk svingning i blodsukker.

Implementere et nytt diett for autisme

Eliminering av bearbeidet mat og inkludering av flere hele matvarer (uforarbejdede grønnsaker, frukt og kjøtt) kan være nøkkelen til bedre oppførsel. Men matlaging fra grunnen kan virke enda mer ubeleilig enn å kjøpe spesialiserte GFCF-produkter og lese hver matte etikett.

Lære å lage mat og involvere hele familien i måltidspreparasjon kan lette arbeidsbelastningen i forbindelse med å lage mat. Picky eaters kan også ha nytte av matlagingstimer. Et barn vil ofte prøve en mat de kokte selv over en forberedt av en forelder. Også frosne hjemmelagede måltider kan gjøre å spise godt mer praktisk.

Mens eliminering av allergifremkallende og problematiske matvarer vil sikkert få et barn til å føle seg bedre, ta kostholdet ett skritt videre, og bruk av mat for å stabilisere glukosenivåer kan også ha en dramatisk påvirkning på et autistisk barns oppførsel. Foreldre som har blitt frustrert over kostnaden og ulempen ved GFCF-dietten, vil kanskje konsentrere seg mindre om å finne matvarer som er glutenfrie og kaseinfrie, og gå tilbake til en mer grunnleggende måte å mate deres barn på.