Et sunt kosthold mot hjertesykdom med laks, spinat, kalkun

Et sunt kosthold mot hjertesykdom med laks, spinat, kalkun

DEL

Matvarer som bekjemper hjertesykdommer inkluderer laks, spinat og kalkun. De pakker viktige næringsstoffer som omega 3 fettsyrer, som har blitt vist av utallige studier som gunstig for hjertes helse. Disse sunne matene bidrar til å senke blodtrykket, hypertensjon er en stor hjertesykdom. De regulerer også dårlig LDL (lav tetthet lipoprotein) kolesterol, som, hvis det oksyderes, bidrar til arteriell tettning.

Hjertesykdom Definisjon

Mayo Clinic har fastslått at hjertesykdom er den mest utbredte morderen i verden. I USA står det for 40 prosent av alle dødsfall. Denne dødeligheten er mer enn alle kreftdødene i USA kombinert.

Hjertesykdom er også kjent som hjerte-og karsykdommer eller hjerte-og karsykdommer. Nærmere bestemt kan sykdommer som kan betraktes som en sykdom i hjertet omfatte aterosklerose, angina (brystsmerter), medfødte hjertefeil, hypertensjon eller høyt blodtrykk og arteriell blokkering som fører til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Disse forholdene kan tas opp av livsstilsendringer som involverer en streng diettregime og regelmessig mosjon.

Matvarer som bekjemper hjertesykdom

Her er en liste over matvarer som kan være inkludert i et diettregime for å bekjempe hjertesykdom:

En diett som inneholder laks er veldig bra for hjertet

Av alle de fete, kaldvannsfiskene som tunfisk og makrell er laks den rikeste kilden til omega 3-fettsyrer, som har blitt vist av utallige undersøkelser for å være veldig bra for hjertet. En servering med laks pakker nesten 2 g eikosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), som er typer omega 3-fettsyre som regulerer hjerterytme, og dermed gunstig for arytmipasienter. Disse syrer reduserer også de svært farlige, svært lave densitet lipoproteiner som tetter arterier lett. De forhindrer også aterosklerose og blodproppdannelser.

British Heart Foundation anbefaler et daglig forbruk av en eller to porsjoner fet fisk per uke. Food Standards Agency (FSA) er enig. Laks er den oljede fisken som pakker den største mengden av omega 3 fettsyrer.

Spinat hjelper kroppen bekjempe hjertesykdom

Spinat er en rik kilde til folat, magnesium og kalium, som bidrar til å senke blodtrykket, og dermed gunstig for hypertensive pasienter. Åttifem gram kokt spinat inneholder 44 mcg folat, som er ca 1/5 av RDA (anbefalt dagpenning). Tre hundre mikrogram (mcg) folat om dagen har blitt funnet å kutte risikoen for hjertesykdom med minst 13 prosent. Samme mengde kokt spinat gir også 290 mg kalium, noe som bidrar til å kontrollere blodtrykket.

En artikkel med tittelen «Spinat for hjerte og kardiovaskulær helse» sier at spinat er en av kun to plantekilder, den andre er brokkoli, av koenzym Q10, som spiller en viktig rolle i kardiovaskulær og hjertehelse. Koenzym Q10 er «essensielt for muskelstyrke gjennom hele kroppen – og hjertene er en av kroppens muskler.

Bekjempe hjertesykdom med kalkun

Kalkun er en god kilde til protein, vitaminer B6 og B12, og niacin. En 100 g servering av kalkunbryst leverer mer enn 50 prosent av våre daglige proteinbehov, med bare halvparten av mettet fett fra rødt kjøtt. Det viktigste næringsstoffet som finnes i kalkun som hjelper kroppens kamp mot hjertesykdom, er niacin, fordi det senker homocysteinnivået. Høye homocysteinnivåer øker risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og osteoporose.

Vitaminerne B6 og B12 i kalkun hjelper kroppen til å konvertere protein, fett og karbohydrater til energi.

Laks, spinat og kalkun er dermed essensielle matvarer som gir de rette næringsstoffene for kroppen å opprettholde et sunt hjerte ved å regulere blodtrykk og LDL-kolesterol. Det er viktig for en diett å inkludere disse matvarene for å gi kroppen forebyggende krefter mot hjertesykdom. Men hvis hjertesykdom allerede er en medisinsk tilstand, pakker disse matene også næringsstoffene for å forsinke eller reversere effekten av den fryktede sykdommen, som er hjertesykdom.